Project Description

SCREENING EN VERWIJDEREN VAN HUIDAFWIJKINGEN

Binnen de praktijk komen we continu in aanraking met verschillende benigne en (pre)maligne huidafwijkingen. Hoe maak je onderscheid tussen deze verschillende huidafwijkingen? En welke rol speel jij als professional binnen het zorgtraject van de cliënt? Dit zijn voor ons allen herkenbare vragen waar we vaak dagelijks mee te maken hebben. De behoefte aan de juiste kennis, inzichten en tools om het proces van screening te optimaliseren is dan ook groot. Met de online cursus screening van huidkanker bieden wij jou de kennis en de tools om de verschillende benigne en (pre)maligne huidafwijkingen van elkaar te onderscheiden. Niet alleen a.d.h.v. het klinisch beeld, maar ook door het stellen van de juiste vragen. Na de cursus kun je goed van kwaad onderscheiden en jouw cliënten doelbewust en efficiënt screenen. Alles wat jij nodig hebt om cliënten adequaat te kunnen screenen komt tijdens deze cursus aan bod.

De cursus screening van huidkanker is een online cursus. Je kunt deze op elk gewenst moment volgen, pauzeren of nog een keer doorlopen. Dit kan zowel op je laptop, smartphone als tablet. Kortom: jij bepaalt zelf waar, hoe en wanneer je deze flexibele cursus volgt!

Tijdens de cursus Verwijderen van huidafwijkingen op locatie gaan we in op welke huidafwijkingen jij als huidprofessional zelfstandig kunt behandelen en welke behandelmethoden je hiervoor kunt inzetten. Tijdens de cursus geven we je inzicht in het werkingsmechanisme van de verschillende behandelmethoden en staan we stil bij de indicaties en contra-indicaties. De factoren die doorslaggevend zijn voor het selecteren van een geschikte behandelmethode komen aan bod. Ook kijken we naar de gewenste en ongewenste huidreacties en hoe je hierop kunt anticiperen. Alle ins en outs die je nodig hebt om een behandelplan op te stellen worden inzichtelijk gemaakt. Na de cursus kun je een optimaal behandelplan opstellen voor de meest uiteenlopende huidafwijkingen en cliënten. Door te kijken naar de indicatie en cliënt eigenschappen weet jij altijd de meest optimale behandelmethode te kiezen en deze op een juiste manier toe te passen.

Inschrijven
0
Gemiddelde beoordeling
0%
Beveelt de cursus aan
0
Accreditatiepunten

Alles wat jij nodig hebt om cliënten adequaat te screenen en goedaardige huidafwijkingen te verwijderen komt tijdens deze opleiding aan bod. Onderstaande onderwerpen staan op het programma.

Screening van Huidkanker

Wist je dat huidafwijkingen ontstaan doordat bepaalde huidcellen zich afwijkend gedragen? We frissen je huid-kennis op en leren je alles over de huid en haar cellen. We leren je welke huidcellen verantwoordelijk zijn voor een bepaald klinisch beeld zodat je dit kunt koppelen aan een diagnose.
Het basaalcelcarcinoom, oftewel BCC, is een van de drie vormen van huidkanker. Sterker nog, het BCC is de meest voorkomende vorm. Wist je dat 1 op de 6 mensen een BCC krijgt? Je leert alles over de verschillende klinische kenmerken, het ontstaan en het beloop van dit type huidkanker. Zo leer jij in de praktijk de verschillende vormen van het BCC te herkennen.
Het plaveiselcelcarcinoom, oftewel PCC, is na het BCC de meest voorkomende vorm van huidkanker. Jaarlijks komen er 10.000! nieuwe gevallen bij. Je leert alles over het PCC zodat je deze kunt herkennen en onderscheiden van andere huidafwijkingen.
Het melanoom is de meest bekende vorm van huidkanker. Dat is ook niet gek, want dit is ook de meest gevaarlijke vorm. Het is belangrijk om melanomen vroegtijdig te diagnosticeren zodat de kans op uitzaaiingen beperkt blijft. We geven je alle kennis die je nodig hebt om het melanoom, in al haar verschillende vormen, te herkennen. Je leert het principe van het ‘lelijke eendje’ de ‘ABCDE-regel’ goed toepassen zodat je verdachte huidafwijkingen op kunt sporen.
Huidkanker kan erg lijken op verschillende goedaardige en premaligne huidafwijkingen en andersom. Heb je nu te maken met een BCC of is het een dermatofibroom? Is dit eczeem of een morbus bowen? Een lentigo of lentigo maligna melanoma? Onderscheid is essentieel. Daarom leren we jou goed van kwaad te onderscheiden. Niet alleen door goed te kijken, maar ook door de juiste vragen te stellen. Hierdoor weet jij straks een goed onderbouwde waarschijnlijkheidsdiagnose te stellen. 
Je krijgt een uniek stappenplan aangeleerd om tot een waarschijnlijkheidsdiagnose te komen. Zo kun je de opgedane kennis over de verschillende type huidkanker en de differentiaaldiagnosen overzichtelijk toepassen in de praktijk.
We leren je hoe je jouw waarschijnlijkheidsdiagnose goed kunt verwoorden en kunt onderbouwen. Dit is niet alleen belangrijk voor jezelf, maar ook voor eventuele andere zorgverleners. Is het een papel of een nodus? Of was het noduli? Wij helpen je de juiste woorden te vinden voor wat je ziet zodat jouw verwoording en onderbouwing staat als een huis.
Wanneer moet de huidafwijking door een arts worden beoordeeld? Wanneer is dit niet nodig? We bespreken in welke gevallen het belangrijk is om door te verwijzen en wanneer dit niet hoeft. Op deze manier kun je cliënten na screening goed adviseren over een eventueel vervolgtraject.

Verwijderen van Huidafwijkingen

Benieuwd welke huidafwijkingen je zelfstandig kunt behandelen? Wij geven je inzicht in de mogelijkheden die jij als huidprofessional hebt. Je leert alle ins en outs van de onderstaande indicaties.

 • Verrucae
 • Dermatosis papulosa nigra
 • Molluscum contagiosum
 • Talgklierhyperplasie
 • Fibromen
 • Dermale neavus
 • Syringomen
 • Xanthelasma
 • Lentigines
 • Angioma
 • Actinische keratosen
Je leert welke behandelmethoden je in de praktijk kunt inzetten om huidafwijkingen te verwijderen. Wat zijn de voor- en nadelen van curetteren? Wanneer kun je coagulatie inzetten? Wat is een optimaal behandelprotocol bij cryotherapie? En hoe zit het eigenlijk met de contra-indicaties van de behandelmethoden? We zetten de verschillende wetenschappelijk aangetoonde effecten van onderstaande behandelmethoden voor je op een rijtje.

 • Coagualatie
 • Curetteren
 • Cryotherapie
 • IPL en lasertherapie
 • TCA peeling
 • Excisie
We leren je een optimaal behandelplan op te stellen voor de meest uiteenlopende huidafwijkingen en cliënten. Door te kijken naar de indicatie en cliënt eigenschappen leer je de meest optimale behandelmethode te kiezen. Kun je xanthelasma het beste behandelen met lasertherapie of coagulatie? Is het verwijderen van aktinische keratosen met cryotherapie even effectief als lasertherapie? En wat is het ideale eindpunt als je een verruca seborrhoïca verwijdert met een curette? En welke interval kan ik het beste aanhouden? Na de cursus kun je goed onderbouwd een behandeling op maat bieden.

Docenten

De cursus wordt verzorgd door Roos Visser en Kim van der Meer, oprichters en docenten van HUYD expertisecentrum voor Huidprofessionals.

Studiemateriaal

De cursushandleiding en het studiemateriaal van de online cursus Screening van Huidkanker vind je terug in de online leeromgeving. De cursushandleiding voor de cursus Verwijderen van Huidafwijkingen op locatie ontvang je uiterlijk twee weken voorafgaand aan de cursus per mail.

Afronding cursus

Beide cursussen worden afgerond met een digitale toets. Hierbij is ook gelegenheid tot herkansing. Nadat je de toets voldoende hebt afgerond krijg je toegang tot het evaluatieformulier en het certificaat van deelname.

Wat maakt deze cursus uniek?

Als expertisecentrum vinden we het erg belangrijk dat onze cursussen aansluiten bij jouw behoeften. Daarom ben je bij ons altijd verzekerd van de volgende kwaliteiten:

 • Wetenschappelijke inzichten – De theorie is gebaseerd op de laatste stand van zaken uit de literatuur
 • Koppeling naar de praktijk – Bij alles wat we doen maken we een koppeling naar de praktijk
 • Interactieve werkvormen – Wisselende opdrachten in groepsverband zorgen voor de juiste interactie
 • Transparant & onafhankelijk – De cursus is volledig onafhankelijk van de industrie opgezet
 • Jij staat centraal – Je kunt bij ons terecht voor al jouw leervragen
Inschrijven

Voor wie is de cursus bedoeld?

Ben jij expert op het gebied van de huid en wil je jezelf verder verdiepen in het screenen en verwijderen van huidafwijkingen? Of heb je al veel ervaring en wil je weer eens kritisch kijken naar de laatste ontwikkelingen om je kennis op te frissen? Dan is deze opleiding perfect voor jou! Zowel ervaren huidprofessionals als beginnende huidprofessionals en studenten zijn van harte welkom bij onze cursussen.

Staat jouw beroep niet in onderstaand overzicht? Neem dan contact met ons op. Dan kunnen we samen kijken naar de mogelijkheden.

Doelgroepen
Huidtherapeuten
Schoonheidsspecialisten
Physician Assistants
Cosmetisch artsen
Dermatologen
Studenten
Inschrijven

Studiebelasting

De online cursus Screening van Huidkanker kent een studiebelasting van ongeveer 15 uur. Doordat je de cursus overal en op elk gewenst moment kunt volgen is de studiebelasting volledig flexibel in te delen.

Voor de cursus Verwijderen van Huidafwijkingen staat ongeveer 6 uur aan voorbereidingstijd. De cursus zelf bestaat uit één studiebijeenkomst van 7 uur. Na de cursus maak je nog een toets in de thuisomgeving die maximaal 1,5 uur duurt.

De totale studiebelasting bedraagt 29,5 uur.

Inschrijven

Kameryck

De cursus Verwijderen van Huidafwijkingen volg je op locatie. Onze vaste cursuslocatie Kameryck ligt in het groene hart van Utrecht. Deze locatie tussen de weilanden vormt de perfecte plek om een gehele dag in jezelf te investeren tijdens één van onze cursussen!

Bereikbaarheid

Kameryck is goed bereikbaar vanaf de A2 afslag Breukelen en de A12 afslag Woerden of Harmelen. In sommige navigatiesystemen is Kameryck nog niet ingevoerd, gebruikt u dan de volgende gegevens:

Plaats: Kamerik
Straat: Oortjespad 3
Postcode: 3471 HD
Kruising: Ingenieur Enschedeweg

Kameryck beschikt over ruim 300 gratis parkeerplaatsen, verdeeld over P1, P2 en P3. Via P2 bereikt u direct de hoofdingang.

Vanuit Amsterdam / Amersfoort
A2 richting Utrecht, afslag Breukelen/ Kockengen (afrit 5)
Volg de borden Kockengen – Woerden – TOP Oortjespad

Vanuit Arnhem / Breda / Utrecht
A12 richting Den Haag/Rotterdam, afslag Harmelen (afrit 14A)
Volg de borden Harmelen West – Woerden – Kockengen – TOP Oortjespad

Vanuit Rotterdam / Den Haag / Utrecht
A12 richting Utrecht, afslag Woerden (afrit 14)
Volg dan de borden Woerden – Kamerik – Wilnis – TOP Oortjespad

Bereikbaarheid met het openbaar vervoer

Vanaf NS-station Breukelen:
Lijn 124 richting Woerden Station, uitstappen bij bushalte Kameryck

Vanaf NS-station Woerden:
Lijn 123 richting Mijdrecht, uitstappen bij bushalte Oortjespad
Of lijn 124 richting Breukelen Noord, uitstappen bij bushalte Kameryck

Kijkt u voor je vertrekt op www.9292.nl voor de actuele vertrek- en aankomsttijden.

Inschrijven

Opleidingsdatum

De opleiding bestaat uit een klassikaal en online gedeelte.

Verwijderen van Huidafwijkingen

De cursus Verwijderen van Huidafwijkingen wordt klassikaal aangeboden. De eerstvolgende cursusdatum vindt plaats op:

 • Woensdag 31 mei 2023
 • Maandag 2 oktober 2023

Screening van Huidkanker

De cursus screening van huidkanker volg je zelfstandig online.

Na de inschrijving ontvang je op werkdagen binnen 24 uur jouw persoonlijke inloggegevens zodat je aan de slag kunt. Nadat je de inloggegevens hebt ontvangen is de cursus voor jou toegankelijk. De cursus blijft 1 jaar beschikbaar. Zorg er daarom voor dat je de cursus binnen 1 jaar hebt afgerond.

Maak je gebruik van de STAP-subsidie?

Dan ontvang je de inloggegevens 4 weken nadat je jouw STAP-subsidie hebt aangevraagd. Om gebruik te maken van de STAP-subsidie dien je rekening te houden met een vastgestelde beginperiode en einddatum. Hieronder vindt je per STAP-ronde welke dat zijn:

 • 17 maart 2023: Starten tussen 29 maart 2023 en 31 juli 2023, de cursus dient uiterlijk 30 november 2023 volledig afgerond te zijn.
 • 1 mei 2023: Starten tussen 29 mei 2023 en 30 september 2023, de cursus dient uiterlijk 31 januari 2024 volledig afgerond te zijn.
 • 3 juli 2023: Starten tussen 31 juli 2023 en 30 november 2023, de cursus dient uiterlijk 31 maart 2024 volledig afgerond te zijn.
 • 4 september 2023: Starten tussen 2 oktober 2023 en 31 januari 2024, de cursus dient uiterlijk 31 mei 2024 volledig afgerond te zijn.
 • 1 november 2023: Starten tussen 29 november 2023 en 31 maart 2024, de cursus dient 31 juli 2024 volledig afgerond te zijn.

Heb je inhoudelijke vragen die niet in de opleiding aan bod komen? Geen zorgen, dan kun je per mail bij ons terecht zodat we je verder kunnen helpen.

Inschrijven

Accreditatie

De opleiding is geaccrediteerd met 23 punten door Stichting ADAP en met 27 punten door het SKIN-register.

Inschrijven

Opleidingsbedrag

De kosten voor de opleiding bedragen €599,-. Deze kosten zijn inclusief catering, scholingsmateriaal, toetsing, certificaat en administratiekosten. De kosten voor de opleiding dienen via betaalsysteem iDEAL of Bancontact op deze website te worden voldaan bij de inschrijving.

STAP-budget

Indien je de cursus wilt bekostigen met de STAP-subsidie, dan kun je dit in het inschrijfformulier aangeven. Na de inschrijving ontvang je van ons het STAP-aanmeldingsbewijs zodat je de subsidie kunt aanvragen. Na toekenning van de subsidie vindt de betaling plaats door het UWV. Dit zal worden geregeld door HUYD.

Als expertisecentrum staan wij geregistreerd bij het CRKBO waardoor je geen BTW betaalt.

De annuleringsvoorwaarden kun je terugvinden in onze algemene voorwaarden.

Inschrijven

Maak gebruik van het STAP-budget

Wil je deze cursus of opleiding volgen en gebruik maken van het STAP-budget? Dat kan! Vul hiervoor het inschrijfformulier in en geef daarbij aan dat je gebruik wilt maken van het STAP-budget. Je ontvangt van ons een STAP-aanmeldingsbewijs. Hiermee kun je zelf de STAP-subsidie aanvragen. Meer informatie over het aanvragen van de STAP-subsidie vindt je hier. Bij vragen over het aanvragen van de STAP-subsidie kun je terecht bij het UWV.

Uiterlijk 4 weken nadat je STAP-subsidie hebt aangevraagd krijg je bericht of de subsidie is toegewezen. Als dit het geval is zal de betaling van de cursus of opleiding plaatsvinden door het UWV. Dit wordt door HUYD geregeld.

Start- en einddatum

Om gebruik te maken van de STAP-subsidie dien je rekening te houden met een vastgestelde beginperiode en einddatum voor het online gedeelte van de opleiding. Hieronder vindt je per STAP-ronde welke dat zijn:

 • 17 maart 2023: Starten tussen 29 maart 2023 en 31 juli 2023, de cursus dient uiterlijk 30 november 2023 volledig afgerond te zijn.
 • 1 mei 2023: Starten tussen 29 mei 2023 en 30 september 2023, de cursus dient uiterlijk 31 januari 2024 volledig afgerond te zijn.
 • 3 juli 2023: Starten tussen 31 juli 2023 en 30 november 2023, de cursus dient uiterlijk 31 maart 2024 volledig afgerond te zijn.
 • 4 september 2023: Starten tussen 2 oktober 2023 en 31 januari 2024, de cursus dient uiterlijk 31 mei 2024 volledig afgerond te zijn.
 • 1 november 2023: Starten tussen 29 november 2023 en 31 maart 2024, de cursus dient 31 juli 2024 volledig afgerond te zijn.

Is het niet gelukt om STAP-subsidie te krijgen?

Geen zorgen, dan zit je nergens aan vast. Je kunt het de volgende ronde nog een keer proberen. Als je een mail stuurt naar info@huydexpertise.nl dan stemmen we dit verder met je af.

CURSIST AAN HET WOORD

“Als behandelaar kies je vaak voor de behandeloptie waar je de meeste ervaring mee hebt en waar je in het verleden mooie resultaten mee hebt behaald. Nu ik goede wetenschappelijke onderbouwing heb, weet ik zeker dat ik ook andere behandelmethodes ga gebruiken!”


Laurie Dobbelaer, Huidtherapeut, Derma2care
Meer cursisten aan het woord

DOCENTEN

KIM VAN DER MEER
KIM VAN DER MEERDOCENT
Ik help jou als cursist om jezelf verder te ontwikkelen en het beste uit jezelf te halen, zodat je nog beter wordt in wat je doet.
ROOS VISSER
ROOS VISSERDOCENT
Mijn doel is om je continu aan het denken zetten. Door met je in gesprek te gaan & de juiste vragen te stellen help ik jou je grenzen te verleggen.