Project Description

VOEDING EN DE HUID

Alles over de impact van voeding op de gezondheid en conditie van de huid.

Men zegt weleens “Je bent wat je eet”. In zekere zin is dat ook zo. We zijn ons er steeds meer van bewust dat onze leefstijl bepalend is voor onze gezondheid. En dat geldt ook voor die van de huid. Niet alleen in de praktijk zien we de impact van voeding op de huid terug, ook wetenschappelijke studies en onderzoeken onderstrepen de connectie tussen voeding en de huid.

Als huidprofessional doe je er alles aan om de huidproblemen van jouw cliënten onder controle te krijgen of te verhelpen. Behandelingen staan hierbij vaak centraal. Als we onze cliënten de beste zorg willen bieden dan zullen we moeten kijken naar de oorzaken van het probleem. En daar speelt voeding in veel gevallen een cruciale rol bij.

In deze opleiding leer je alles over de positieve en negatieve impact die voeding op de huid heeft. Welke voedingsstoffen heeft de huid nodig? Wat is de rol van voeding bij indicaties als acne, rosacea, huidveroudering, hyperpigmentatie en eczeem? En welke adviezen over voeding en suppletie kun je als huidprofessionals zelf geven bij de specifieke aandoeningen?

Na het volgen van de opleiding Voeding en de Huid weet je wat de impact is van verschillende voedingsstoffen en supplementen op de algehele gezondheid van de huid en specifieke huidproblemen en kun jij jouw cliënten in de praktijk van de juiste adviezen en begeleiding voorzien. Met deze kennis en inzichten ben je in staat om indicaties als acne, rosacea, huidveroudering, hyperpigmentatie en ontstekingsaandoeningen nog doeltreffender te behandelen.

Schrijf me direct in
0
Gemiddelde beoordeling
0%
Beveelt de cursus aan
0
Accreditatiepunten

Module I – De basis voor een gezonde huid

Huidveroudering, huidkanker en hyperpigmentatie

Alle kennis die jij nodig hebt om jouw cliënten van gedegen en onderbouwde adviezen te voorzien komt tijdens de opleiding aan bod. Onderstaande onderwerpen staan op het programma.

We vertellen je op welke manieren voeding de gezondheid van de huid kan beïnvloeden en hoe groot de impact van voeding op de huid is. Ook kijken we naar de wetenschappelijke onderbouwing van de connectie tussen voeding, de darmen en de huid.
Wellicht ben je bekend met deze termen of heb je ze weleens voorbij zien komen. In de opleiding leer je wat het verschil is tussen macro- en micronutriënten en welke de huid kunnen beïnvloeden. Nutriënten/voedingsstoffen die aan bod komen zijn:

 • Eiwitten
 • Koolhydraten
 • Vetten
 • Vitamines
 • Mineralen
 • Spoorelementen

Nadat je bekend bent met deze essentiële voedingsstoffen leggen we je uit welke voedingsstoffen de huid nodig heeft om goed te kunnen functioneren en wat de verschillende nutriënten precies in de huid doen. Tot slot staan we ook stil bij voedingsstoffen die een gezonde huid mogelijk in de weg kunnen staan.

De vraag naar een effectieve aanpak bij huidveroudering vanuit cliënten is groot. Inmiddels is wetenschappelijk bewezen dat voeding een belangrijke rol speelt bij huidveroudering. In de opleiding leer je hoe intrinsieke en extrinsieke factoren huidveroudering beïnvloeden en hoe groot de rol van voeding daarbij is. Ook vertellen we je welke nutriënten en processen huidveroudering kunnen beperken en welke huidveroudering juist bevorderen.

Processen en nutriënten die o.a. aan bod komen zijn:

 • Glycatie (suiker)
 • Oxidatie (vrije radicalen)
 • Inflammatie
 • Collageen
 • Hyaluronzuur
 • Co-enzym Q10
 • Vitamine A, B, C, D en E
 • Selenium, zink, koper, silicium
 • Carotenoïden
 • Polyfenolen
 • Omega-3 en omega-6 vetzuren
Wist je dat onderzoek laat zien dat er een relatie is tussen voeding en het ontstaan van huidkanker? Voeding kun je preventief inzetten om de huid te beschermen tegen schadelijke invloeden van UV-straling. We vertellen je er alles over.
Misschien een indicatie waar je in deze opleiding niet direct aan dacht? Dat is ook niet zo gek. Er zijn weinig studies die de rol van voeding op deze specifieke indicatie hebben onderzocht. De directe impact van voeding op hyperpigmentatie weten we daarom nog niet. Wat wel weten is dat inflammatie en UV-licht bij hyperpigmentatie een cruciale rol spelen. Dit zijn factoren die we met voeding positief kunnen beïnvloeden. In dit onderdeel leggen we je uit hoe dat zit.
Suppletie wordt binnen de huidzorg steeds populairder en ook frequent ingezet naast behandelingen. Maar is dat ook terecht? Je leert welke invloed voedingssupplementen op de huid en de verschillende indicaties hebben en waar je als huidprofessional op moet letten bij suppletie. Zijn voedingssupplementen echt onmisbaar voor een gezonde huid?
Inmiddels weten we dat de impact van topicale huidverzorging op de huid groot is. Maar hoe groot is de impact van voeding als we het vergelijken met topicale producten? Hebben we huidverzorging bij een gezond voedingspatroon nog wel nodig? Of is huidverzorging onmisbaar? We vertellen je er alles over.
Aan het eind van Module I weet je hoe groot de impact van voeding is op de algehele gezondheid van de huid en hoe je indicaties als huidveroudering, huidkanker en hyperpigmentatie kunt beperken en verbeteren met voeding en suppletie. Je leert welke voedingsadviezen jij als huidprofessional zelf kunt geven. Ook leer je in welke gevallen je het beste kunt doorverwijzen en wat de verschillen zijn tussen de verschillende deskundigen, zoals diëtisten, darmtherapeuten, orthomoleculaire therapeuten en voedingsdeskundigen.

Studiemateriaal

De handleiding en het studiemateriaal vind je terug in de online leeromgeving van de opleiding.

Afronding opleiding

De online opleiding wordt afgerond met een digitale toets. Hierbij is ook gelegenheid tot herkansing. Nadat je de toets voldoende hebt afgerond krijg je toegang tot het evaluatieformulier en het certificaat van deelname.

Wat maakt deze opleiding uniek?

Als expertisecentrum vinden we het erg belangrijk dat onze cursussen en opleidingen aansluiten bij jouw behoeften. Daarom ben je bij ons altijd verzekerd van de volgende kwaliteiten:

 • Wetenschappelijke inzichten – De theorie is gebaseerd op de laatste stand van zaken uit de literatuur
 • Koppeling naar de praktijk – Bij alles wat we doen maken we een koppeling naar de praktijk
 • Interactieve werkvormen – Wisselende opdrachten en werkvormen zorgen voor de juiste interactie
 • Transparant & onafhankelijk – De cursus is volledig onafhankelijk van de industrie opgezet
 • Jij staat centraal – Je kunt bij ons terecht voor al jouw leervragen
Inschrijven

Module II – Ontstekingsaandoeningen

Acne, rosacea, eczeem en psoriasis

Alle kennis die jij nodig hebt om jouw cliënten van gedegen en onderbouwde adviezen te voorzien komt tijdens de opleiding aan bod. Onderstaande onderwerpen staan op het programma. De eerste twee basisonderdelen kun je overslaan indien je Module I hebt gevolgd.

We vertellen je op welke manieren voeding de gezondheid van de huid kan beïnvloeden en hoe groot de impact van voeding op de huid is. Ook kijken we naar de wetenschappelijke onderbouwing van de connectie tussen voeding, de darmen en de huid.
Wellicht ben je bekend met deze termen of heb je ze weleens voorbij zien komen. In de opleiding leer je wat het verschil is tussen macro- en micronutriënten en welke de huid kunnen beïnvloeden. Nutriënten/voedingsstoffen die aan bod komen zijn:

 • Eiwitten
 • Koolhydraten
 • Vetten
 • Vitamines
 • Mineralen
 • Spoorelementen

Nadat je bekend bent met deze essentiële voedingsstoffen leggen we je uit welke voedingsstoffen de huid nodig heeft om goed te kunnen functioneren en wat de verschillende nutriënten precies in de huid doen. Tot slot staan we ook stil bij voedingsstoffen die een gezonde huid mogelijk in de weg kunnen staan.

Het microbioom van onze darmen beïnvloed onze huid. Maar hoe werkt dat precies? In dit onderdeel vertellen we je wat er in ons lichaam gebeurt wanneer de darmgezondheid niet optimaal is. Eén van de gevolgen is inflammatie, oftewel een ontstekingsreactie, iets wat een cruciale rol speelt bij ontstekingsaandoeningen zoals acne, rosacea, eczeem en psoriasis. Je leert welke voedingsstoffen en eetgewoonten de darmen zowel positief als negatief kunnen beïnvloeden en wat de rol is van pre- en probiotica.
Acne is misschien wel één van de meest besproken indicaties als het gaat om de connectie tussen voeding en de huid gaat. En dat is niet voor niets. Want de impact van voeding op het ontstaan en de ernst van acne lijkt groot. In deze opleiding ontdek je de laatste stand van zaken binnen wetenschappelijk onderzoek naar voeding en acne en vertellen we je welke lessen we kunnen trekken uit praktijkervaringen. Binnen dit onderdeel staan we stil bij de invloed van o.a.:

 • Androgenen
 • Insuline
 • Suikers
 • Zuivel
 • Chocola
 • Vlees
 • Vitamine D
 • Omega-3 en omega-6 vetzuren
Rosacea is als chronische inflammatoire indicatie moeilijk om te behandelen. Onderzoeken laten meer en meer zien dat de juiste voeding ons daarbij kan helpen. We leggen je uit welke voedingsstoffen bij rosacea een rol lijken te spelen en hoe ze verschillende klachten als erytheem en pustels kunnen verergeren.
Er zijn steeds meer wetenschappelijke onderzoeken die de impact van voeding op ontstekingsaandoeningen zoals eczeem en psoriasis onderstrepen. In dit onderdeel leer je wat de invloed van voeding op ontstekingsaandoeningen is en welke voedingsstoffen hier specifiek een rol bij spelen.
Suppletie wordt binnen de huidzorg steeds populairder en ook frequent ingezet naast behandelingen. Maar is dat ook terecht? Je leert welke invloed voedingssupplementen op acne, rosacea, eczeem en psoriasis hebben en waar je als huidprofessional op moet letten bij suppletie. Zijn voedingssupplementen echt onmisbaar voor een gezonde huid?
Inmiddels weten we dat de impact van topicale huidverzorging op de huid groot is. Maar hoe groot is de impact van voeding als we het vergelijken met topicale producten? Hebben we huidverzorging bij een gezond voedingspatroon nog wel nodig? Of is huidverzorging onmisbaar? We vertellen je er alles over.
Aan het eind van Module II weet je hoe groot de impact van voeding is op ontstekingsaandoeningen en hoe je indicaties als acne, rosacea, eczeem en psoriasis kunt beperken en verbeteren met voeding en suppletie. Je leert welke voedingsadviezen jij als huidprofessional zelf kunt geven. Ook leer je in welke gevallen je het beste kunt doorverwijzen en wat de verschillen zijn tussen de verschillende deskundigen, zoals diëtisten, darmtherapeuten, orthomoleculaire therapeuten en voedingsdeskundigen.

Studiemateriaal

De handleiding en het studiemateriaal vind je terug in de online leeromgeving van de cursus.

Afronding opleiding

De online opleiding wordt afgerond met een digitale toets. Hierbij is ook gelegenheid tot herkansing. Nadat je de toets voldoende hebt afgerond krijg je toegang tot het evaluatieformulier en het certificaat van deelname.

Wat maakt deze opleiding uniek?

Als expertisecentrum vinden we het erg belangrijk dat onze cursussen en opleidingen aansluiten bij jouw behoeften. Daarom ben je bij ons altijd verzekerd van de volgende kwaliteiten:

 • Wetenschappelijke inzichten – De theorie is gebaseerd op de laatste stand van zaken uit de literatuur
 • Koppeling naar de praktijk – Bij alles wat we doen maken we een koppeling naar de praktijk
 • Interactieve werkvormen – Wisselende opdrachten en werkvormen zorgen voor de juiste interactie
 • Transparant & onafhankelijk – De cursus is volledig onafhankelijk van de industrie opgezet
 • Jij staat centraal – Je kunt bij ons terecht voor al jouw leervragen
Inschrijven

De voordelen van een online opleiding

Het voordeel van deze online opleiding is dat je hem op elk gewenst moment kunt volgen, pauzeren of nog een keer doorlopen. Dit kan zowel op je laptop, smartphone als tablet. Kortom: jij bepaalt zelf waar, hoe en wanneer je deze flexibele opleiding volgt!

Na de inschrijving ontvang je op werkdagen binnen 24 uur jouw persoonlijke inloggegevens zodat je aan de slag kunt. Nadat je de inloggegevens hebt ontvangen is de cursus voor jou toegankelijk. De cursus blijft 1 jaar beschikbaar. Zorg er daarom voor dat je de cursus binnen 1 jaar hebt afgerond.

Heb je inhoudelijke vragen die niet in de opleiding aan bod komen? Geen zorgen, dan kun je per mail bij ons terecht zodat we je verder kunnen helpen.

Inschrijven

Voor wie is de opleiding bedoeld?

Ben jij expert op het gebied van de huid en wil je jezelf verder verdiepen de impact van voeding op de huid? Of heb je al veel kennis op dit gebied en wil je weer eens kritisch kijken naar de laatste ontwikkelingen? Dan is deze opleiding perfect voor jou! Zowel ervaren huidprofessionals als beginnende huidprofessionals en studenten zijn van harte welkom bij onze cursussen.

Staat jouw beroep niet in onderstaand overzicht? Neem dan contact met ons op. Dan kunnen we samen kijken naar de mogelijkheden.

Doelgroepen
Huidtherapeuten
Schoonheidsspecialisten
Diëtisten en voedingsdeskundigen
Physician Assistants
Cosmetisch artsen
Dermatologen
Studenten
Inschrijven

Studiebelasting

De online opleiding kent een totale studiebelasting van ongeveer 30 uur.

Doordat je de opleiding overal en op elk gewenst moment kunt volgen en pauzeren is de studiebelasting volledig flexibel in te delen.

Inschrijven

Accreditatie

De opleiding is door Stichting ADAP en het SKIN-register geaccrediteerd met 28 punten.

Inschrijven

Cursustarief

Complete opleiding

Het opleidingstarief voor de online opleiding Voeding en de Huid bedraagt €699,-. Dit is inclusief naslagwerk, toetsing, certificaat van deelname en administratiekosten. De kosten voor de opleiding dienen via betaalsysteem iDEAL of Bancontact op deze website te worden voldaan bij de inschrijving.

Als expertisecentrum staan wij geregistreerd bij het CRKBO waardoor je geen BTW betaalt.

De annuleringsvoorwaarden kun je terugvinden in onze algemene voorwaarden.

Inschrijven

DOCENTEN

KIM VAN DER MEER
KIM VAN DER MEERDOCENT
Ik help jou als cursist om jezelf verder te ontwikkelen en het beste uit jezelf te halen, zodat je nog beter wordt in wat je doet.
ROOS VISSER
ROOS VISSERDOCENT
Mijn doel is om je continu aan het denken zetten. Door met je in gesprek te gaan & de juiste vragen te stellen help ik jou je grenzen te verleggen.