Project Description

VOEDING EN DE HUID

Alles over de impact van voeding op de gezondheid en conditie van de huid.

Men zegt weleens “Je bent wat je eet”. En in zekere zin is dat ook zo. We zijn ons er steeds meer van bewust dat onze levensstijl, waaronder voeding, bepalend is voor onze gezondheid. En dat geldt ook voor de gezondheid van de huid. Niet alleen in de praktijk zien we de impact van voeding op de huid terug, ook wetenschappelijke studies en onderzoeken onderstrepen de connectie tussen voeding en de huid.

Als huidprofessional doe je er alles aan om de huidproblemen van jouw cliënten onder controle te krijgen of te verhelpen. Behandelingen staan hierbij vaak centraal. Als we onze cliënten de beste zorg willen bieden dan zullen we moeten kijken naar de oorzaken van het probleem. En daar speelt voeding in veel gevallen een cruciale rol bij.

In deze opleiding leer je alles over de positieve en negatieve impact die voeding op de huid heeft. Welke voedingsstoffen heeft de huid nodig? Wat is de rol van voeding bij indicaties als acne, rosacea, huidveroudering, melasma en eczeem? En welke adviezen over voeding en suppletie kun je als huidprofessionals zelf geven bij de specifieke aandoeningen?

Na het volgen van de opleiding Voeding en de Huid weet je wat de impact is van verschillende voedingsstoffen en supplementen op de algehele gezondheid van de huid en specifieke huidproblemen en kun jij jouw cliënten in de praktijk van de juiste adviezen en begeleiding voorzien. Met deze kennis en inzichten ben je in staat om indicaties als acne, rosacea, huidveroudering, melasma en ontstekingsaandoeningen nog doeltreffender te behandelen.

Hebben we je nieuwsgierig gemaakt?

Op dit moment zijn we druk bezig met de ontwikkeling van de opleiding Voeding en de Huid. Wil je als eerste op de hoogte worden gebracht zodra de cursus gaat draaien? Laat hieronder jouw mailadres achter. Dan nemen we contact met je op.

Hou me op de hoogte
0
Gemiddelde beoordeling
0%
Beveelt de cursus aan
0
Accreditatiepunten

Alle kennis die jij als professional nodig hebt

Alle kennis die jij nodig hebt om jouw cliënten van gedegen en onderbouwde adviezen te voorzien komt tijdens de opleiding aan bod. Onderstaande onderwerpen staan op het programma.

We vertellen je op welke manieren voeding de gezondheid van de huid kan beïnvloeden en hoe groot de impact van voeding op de huid is. Ook kijken we naar de wetenschappelijke onderbouwing van de connectie tussen voeding, de darmen en de huid.
Wellicht ben je bekend met deze termen of heb je ze weleens voorbij zien komen. In de opleiding leer je wat het verschil is tussen macro- en micronutriënten en welke de huid kunnen beïnvloeden. Nutriënten/voedingsstoffen die aan bod komen zijn:

 • Eiwitten
 • Koolhydraten
 • Vetten
 • Vitamines
 • Mineralen
 • Spoorelementen

Nadat je bekend bent met deze essentiële voedingsstoffen leggen we je uit welke voedingsstoffen de huid nodig heeft om goed te kunnen functioneren en wat de verschillende nutriënten precies in de huid doen. Tot slot staan we ook stil bij voedingsstoffen die een gezonde huid mogelijk in de weg kunnen staan.

De vraag naar een effectieve aanpak bij huidveroudering vanuit cliënten is groot. Inmiddels is wetenschappelijk bewezen dat voeding een belangrijke rol speelt bij huidveroudering. In de opleiding leer je hoe intrinsieke en extrinsieke factoren huidveroudering beïnvloeden en hoe groot de rol van voeding daarbij is. Ook vertellen we je welke nutriënten huidveroudering kunnen beperken en welke huidveroudering juist kunnen versterken. En wist je dat onderzoek ook laat zien dat er een relatie is tussen voeding en huidkanker? We vertellen je er alles over.
Acne is misschien wel één van de meest besproken indicaties als het om de connectie tussen voeding en de huid gaat. En dat is niet voor niets. Want de impact van voeding op het ontstaan en de ernst van acne lijkt groot. In deze opleiding ontdek je de laatste stand van zaken binnen wetenschappelijk onderzoek naar voeding en acne en vertellen we je welke lessen we kunnen trekken uit praktijkervaringen. Binnen dit onderdeel staan we stil bij de invloed van o.a.: suikers, zuivel, vlees en omega-3, androgenen en insuline.
Rosacea is als chronische inflammatoire indicatie moeilijk om te behandelen. Onderzoeken laten meer en meer zien dat de juiste voeding ons daarbij kan helpen. We leggen je uit welke voedingsstoffen bij rosacea een rol lijken te spelen en hoe ze verschillende klachten als erytheem en pustels kunnen verergeren.
Misschien een indicatie waar je in deze opleiding niet direct aan dacht? Dat is ook niet zo gek. Er zijn weinig studies die de rol van voeding op deze specifieke indicatie hebben onderzocht. De directe impact van voeding op melasma weten we daarom nog niet. Wat wel weten is dat inflammatie bij melasma een cruciale rol speelt en dat niet alleen de melanocyt, maar de gehele epidermis bij melasma niet goed functioneert. Dit zijn factoren die we met voeding positief kunnen beïnvloeden. In dit onderdeel leggen we je uit hoe dat zit.
Er zijn steeds meer wetenschappelijke onderzoeken die de impact van voeding op ontstekingsaandoeningen zoals eczeem en psoriasis onderstrepen. In dit onderdeel leer je wat de invloed van voeding op ontstekingsaandoeningen is en welke voedingsstoffen hier specifiek een rol bij spelen.
Suppletie wordt binnen de huidzorg steeds populairder en ook frequent ingezet naast behandelingen. Maar is dat ook terecht? Je leert welke invloed voedingssupplementen op de huid en de verschillende indicaties hebben en waar je als huidprofessional op moet letten bij suppletie. Denk hierbij aan de verpakking, de vorm en de dosis. Zijn voedingssupplementen echt onmisbaar voor een gezonde huid?
In de opleiding staat de impact van voeding op de huid centraal. Inmiddels weten we echter dat de impact van topicale huidverzorging op de huid groot is. Maar hoe groot is de impact van voeding als we het vergelijken met topicale producten? Hebben we huidverzorging bij een gezonde voeding nog wel nodig? Of verschilt dit per indicatie? We vertellen je er alles over.
Aan het eind van de opleiding weet je wat en hoe groot de impact van voeding op de algehele gezondheid van de huid en de verschillende indicaties is. Het doel om deze kennis in te kunnen zetten in de praktijk. Wij leren je welke inhoudelijke adviezen op het gebied van voeding en suppletie jij als huidprofessional zelf kunt geven. Ook leer je in welke gevallen je het beste kunt doorverwijzen en wat de overeenkomsten en verschillen zijn tussen de verschillende deskundigen, zoals diëtisten, orthomoleculaire therapeuten en voedingsdeskundigen.

Afronding opleiding

De online opleiding wordt afgerond met een digitale toets. Hierbij is ook gelegenheid tot herkansing. Nadat je de toets voldoende hebt afgerond krijg je toegang tot het evaluatieformulier en het certificaat van deelname.

Wat maakt deze opleiding uniek?

Als expertisecentrum vinden we het erg belangrijk dat onze cursussen en opleidingen aansluiten bij jouw behoeften. Daarom ben je bij ons altijd verzekerd van de volgende kwaliteiten:

 • Wetenschappelijke inzichten – De theorie is gebaseerd op de laatste stand van zaken uit de literatuur
 • Koppeling naar de praktijk – Bij alles wat we doen maken we een koppeling naar de praktijk
 • Interactieve werkvormen – Wisselende opdrachten in groepsverband zorgen voor de juiste interactie
 • Transparant & onafhankelijk – De cursus is volledig onafhankelijk van de industrie opgezet
 • Jij staat centraal – Je kunt bij ons terecht voor al jouw leervragen
Hou me op de hoogte

Voor wie is de opleiding bedoeld?

Ben jij expert op het gebied van de huid en wil je jezelf verder verdiepen de impact van voeding op de huid? Of heb je al veel kennis op dit gebied en wil je weer eens kritisch kijken naar de laatste ontwikkelingen? Dan is deze opleiding perfect voor jou! Zowel ervaren huidprofessionals als beginnende huidprofessionals (in opleiding) zijn van harte welkom bij al onze cursussen en opleidingen.

Staat jouw beroep niet in onderstaand overzicht? Neem dan contact met ons op. Dan kunnen we samen kijken naar de mogelijkheden.

Doelgroepen
Huidtherapeuten
Schoonheidsspecialisten
Diëtisten en voedingsdeskundigen
Physician Assistants
Cosmetisch artsen
Dermatologen
Studenten
Hou me op de hoogte

Accreditatie

De accreditatie voor huidtherapeuten en schoonheidsspecialisten wordt aangevraagd bij Stichting ADAP en het SKIN register.

Hou me op de hoogte

Cursusbedrag

De kosten voor de opleiding bedragen €299,-. Deze kosten zijn inclusief scholingsmateriaal, toetsing en certificaat. Als expertisecentrum staan wij geregistreerd bij het CRKBO waardoor je geen BTW betaalt.

Hou me op de hoogte

DOCENTEN

KIM VAN DER MEER
KIM VAN DER MEERDOCENT
Ik help jou als cursist om jezelf verder te ontwikkelen en het beste uit jezelf te halen, zodat je nog beter wordt in wat je doet.
ROOS VISSER
ROOS VISSERDOCENT
Mijn doel is om je continu aan het denken zetten. Door met je in gesprek te gaan & de juiste vragen te stellen help ik jou je grenzen te verleggen.