Project Description

DE DONKERE HUID

De donkere huid, het is en blijft een uitdaging binnen de huidzorg.

We weten dat de gepigmenteerde huid ‘anders’ is dan een lichte huid. Dat uit zich in de praktijk vooral in gevoeligheid voor complicaties. De donker gepigmenteerde huid reageert sneller met hyperpigmentatie op huidaandoeningen en behandelingen. De donkere huid is dus ‘anders’, maar hoe zit dat precies?

Ondanks het feit dat 80% van de wereldbevolking een ‘gepigmenteerde huid’ heeft, weten we nog maar weinig over de verschillen in huidstructuur en -functie. We snakken dus naar meer kennis op dit gebied. Zeker aangezien het aantal cliënten met een gepigmenteerde huid blijft stijgen. Het is dus essentieel dat je weet wat de donkere huid anders maakt en hoe je hier als behandelaar mee om kunt gaan.

Tijdens deze cursus leer je alles over pigmentatie en de verschillen in huidstructuur en -functie. Wat maakt nu dat de donkere huid gevoelig is voor het ontwikkelen van complicaties? Kun je dat voorkomen? Welke behandelingen bieden mogelijkheden en waar liggen de grenzen als je de gepigmenteerde huid behandeld? Alle ins en outs die je nodig hebt voor een optimaal behandelplan worden besproken.

Na het volgen van de cursus weet jij precies met welke huideigenschappen je rekening dient te houden en hoe je je behandeling daarop afstemt.

Inschrijven
0
Gemiddelde beoordeling
0%
Beveelt de cursus aan
0
Accreditatiepunten

Alle ins & outs worden besproken

Het behandelen van de donkere huid vereist specifieke kennis. Alles wat jij nodig hebt om jouw behandelingen af te kunnen stemmen aan cliënten met een donker huidtype komen tijdens deze cursus aan bod. Onderstaande onderwerpen staan op het programma.

De donkere huid is zeker niet zwart-wit. Er is op basis van etniciteit veel variatie in huidskleur en -eigenschappen. Het is dan ook belangrijk dat je goed weet in te schatten wat het huidtype van de client is. We leren je welke aspecten een rol spelen bij het bepalen van het huidtype zodat je deze juist kunt inschatten.
De pigmentaanmaak is een van de meest complexe processen in de huid. Maar wat komt er eigenlijk allemaal bij kijken? Hoe gedragen pigmentcellen en pigment zich in onze huid? We frissen je kennis op zodat je goed kunt onderbouwen wat het verschil is tussen een licht en donker gepigmenteerd huidtype.
Het duidelijkste verschil tussen de donkere en lichte huid is de pigmentatie. Maar ook op het gebied van huidstructuur en -functie zijn er verschillen. Over de donkere huid wordt bijvoorbeeld gezegd dat hij dikker, vetter en sterker is. Maar dit blijkt nog niet zo zwart-wit. We leren je welke verschillen in structuur en functie echt een rol spelen en met welke culturele gewoonten je rekening dient te houden voor een optimale behandeling.
De eigenschappen van de donkere huid zorgen ervoor dat huidaandoeningen zich anders presenteren. Dit vraagt een andere kijk op de huid, waar we je wegwijs in maken. Je leert hoe veelvoorkomende huidaandoeningen er bij donkere huidtypen uitzien en waar je op moet letten om tot een juiste behandeindicatie te komen.
De donkere huid is gevoeliger voor het ontwikkelen van complicaties. Denk bijvoorbeeld aan post inflammatoire hyperpigmentatie en keloid. Benieuwd waarom we deze huidreacties juist bij donkere huidtypen zien? En of dit te voorkomen is? Alle in’s en outs worden besproken.
De gevoeligheid voor complicaties maakt dat de donkere huid uitdagend is om te behandelen. Welke risico’s brengen o.a. IPL en lasertherapie, chemische peelings en microneedling met zich mee? Je leert wat de behandeleffecten zijn en waar de mogelijkheden en grenzen liggen als je de donkere huid behandeld.
We leren je een optimaal behandelplan op te stellen voor cliënten met de meest uiteenlopende huidtypen, indicaties en cliënt eigenschappen. Hoe kun je de behandeling aanpassen aan de donkere huid? Waar moet je rekening mee houden? Na de cursus kun je goed onderbouwd een behandeling op maat bieden.

Docenten

De cursus wordt verzorgd door Roos Visser en Kim van der Meer, oprichters en docenten van HUYD expertisecentrum voor Huidprofessionals.

Studiemateriaal

De cursushandleiding ontvang je uiterlijk twee weken voorafgaand aan de cursus per mail.

Afronding cursus

Aan het eind van de cursusdag ontvang je een certificaat van deelname. De cursus wordt daarna afgerond met een toets die je maakt in de thuisomgeving. Hierdoor weet je na het afronden van de cursus precies waar je staat en op welk gebied je jezelf nog verder kunt ontwikkelen.

Wat maakt deze cursus uniek?

Als expertisecentrum vinden we het erg belangrijk dat onze cursussen aansluiten bij jouw behoeften. Daarom ben je bij ons altijd verzekerd van de volgende kwaliteiten:

  • Wetenschappelijke inzichten – De theorie is gebaseerd op de laatste stand van zaken uit de literatuur
  • Koppeling naar de praktijk – Bij alles wat we doen maken we een koppeling naar de praktijk
  • Interactieve werkvormen – Wisselende opdrachten in groepsverband zorgen voor de juiste interactie
  • Transparant & onafhankelijk – De cursus is volledig onafhankelijk van de industrie opgezet
  • Jij staat centraal – Je kunt bij ons terecht voor al jouw leervragen
Inschrijven

Voor wie is de cursus bedoeld?

Ben jij expert op het gebied van de huid en wil je jezelf verder verdiepen in het behandelen van donkere huidtypen? Of heb je al veel ervaring en wil je weer eens kritisch kijken naar de laatste ontwikkelingen om je kennis op te frissen? Dan is deze cursus perfect voor jou! Zowel ervaren huidprofessionals als beginnende huidprofessionals en studenten zijn van harte welkom bij onze cursussen.

Staat jouw beroep niet in onderstaand overzicht? Neem dan contact met ons op. Dan kunnen we samen kijken naar de mogelijkheden.

Doelgroepen
Huidtherapeuten
Schoonheidsspecialisten
Physician Assistants
Cosmetisch artsen
Dermatologen
Studenten
Inschrijven

Studiebelasting

Voor de cursus staat ongeveer 5 uur aan voorbereidingstijd. De cursus zelf bestaat uit één studiebijeenkomst van 7 uur. Na de cursus maak je nog een toets in de thuisomgeving die maximaal 1,5 uur duurt.

Inschrijven

Kameryck

Onze vaste cursuslocatie Kameryck ligt in het groene hart van Utrecht. Deze locatie tussen de weilanden vormt de perfecte plek om een gehele dag in jezelf te investeren tijdens één van onze cursussen!

Bereikbaarheid

Kameryck is goed bereikbaar vanaf de A2 afslag Breukelen en de A12 afslag Woerden of Harmelen. In sommige navigatiesystemen is Kameryck nog niet ingevoerd, gebruikt u dan de volgende gegevens:

Plaats: Kamerik
Straat: Oortjespad 3
Postcode: 3471 HD
Kruising: Ingenieur Enschedeweg

Kameryck beschikt over ruim 300 gratis parkeerplaatsen, verdeeld over P1, P2 en P3. Via P2 bereikt u direct de hoofdingang.

Vanuit Amsterdam / Amersfoort
A2 richting Utrecht, afslag Breukelen/ Kockengen (afrit 5)
Volg de borden Kockengen – Woerden – TOP Oortjespad

Vanuit Arnhem / Breda / Utrecht
A12 richting Den Haag/Rotterdam, afslag Harmelen (afrit 14A)
Volg de borden Harmelen West – Woerden – Kockengen – TOP Oortjespad

Vanuit Rotterdam / Den Haag / Utrecht
A12 richting Utrecht, afslag Woerden (afrit 14)
Volg dan de borden Woerden – Kamerik – Wilnis – TOP Oortjespad

Bereikbaarheid met het openbaar vervoer

Vanaf NS-station Breukelen:
Lijn 124 richting Woerden Station, uitstappen bij bushalte Kameryck

Vanaf NS-station Woerden:
Lijn 123 richting Mijdrecht, uitstappen bij bushalte Oortjespad
Of lijn 124 richting Breukelen Noord, uitstappen bij bushalte Kameryck

Kijkt u voor je vertrekt op www.9292.nl voor de actuele vertrek- en aankomsttijden.

Inschrijven

Datum

De cursus staat gepland op:

  • Maandag 22 april 2024
  • Vrijdag 22 november 2024
Inschrijven

Accreditatie

De cursus is geaccrediteerd met 7 punten door Stichting ADAP en 14 punten door het SKIN register.

Inschrijven

Cursusbedrag

De kosten voor de cursus bedragen €349,-. Deze kosten zijn inclusief catering, scholingsmateriaal, toetsing, certificaat en administratiekosten. De kosten voor de cursus dienen via betaalsysteem iDEAL of Bancontact op deze website te worden voldaan bij de inschrijving.

Als expertisecentrum staan wij geregistreerd bij het CRKBO waardoor je geen BTW betaalt.

De annuleringsvoorwaarden kun je terugvinden in onze algemene voorwaarden.

Inschrijven

CURSIST AAN HET WOORD

“Ik heb geleerd hoe belangrijk de afkomst van iemand is. Iemand kan een lichte huid hebben, maar door genen toch heel anders reageren op een behandeling dan je zou verwachten. Vanaf nu kan ik hier beter op inspelen en mijn behandelingen en ingrediënten hierop aanpassen.”


Marianne Kappinga, Huidtherapeut, Triaderm
Meer cursisten aan het woord

DOCENTEN

KIM VAN DER MEER
KIM VAN DER MEERDOCENT
Ik help jou als cursist om jezelf verder te ontwikkelen en het beste uit jezelf te halen, zodat je nog beter wordt in wat je doet.
ROOS VISSER
ROOS VISSERDOCENT
Mijn doel is om je continu aan het denken zetten. Door met je in gesprek te gaan & de juiste vragen te stellen help ik jou je grenzen te verleggen.