Project Description

ACNE EN VOEDING

Door van binnenuit aan de huid te werken met voeding en van buitenaf met de juiste behandelingen en huidverzorging kun je cliënten met acne een optimaal behandeltraject aanbieden. Om voedingsadviezen, huidverzorging en behandelingen optimaal in te kunnen zetten volg je de online opleiding acne en de online opleiding voeding en de huid.

Acne

Tijdens deze online opleiding ontdek je de nieuwste inzichten over de pathofysiologie van acne. Je leert de complexiteit van deze ontstekingsaandoening beter te begrijpen en ontdekt welke rol hormonen en het microbioom spelen. Inmiddels weten we ook dat het voedingspatroon een grote invloed heeft op de ernst van acne. In deze opleiding leer je daarom welke voedingsmiddelen acne kunnen verergeren en welke voeding en suppletie klachten kunnen verminderen. Ook staan we stil bij de invloed van huidverzorging en leer je welke ingrediënten onmisbaar zijn om acne onder controle te krijgen. Tot slot vertellen we je wat de werking en effectiviteit is van verschillende behandelingen, zoals een dieptereiniging, chemische peelings en IPL en lasertherapie.

Voeding en de huid

In deze opleiding leer je alles over de positieve en negatieve impact die voeding op de huid heeft. Welke voedingsstoffen heeft de huid nodig? Wat is de rol van voeding bij indicaties als acne, rosacea, huidveroudering, hyperpigmentatie en eczeem? En welke adviezen over voeding en suppletie kun je als huidprofessionals zelf geven bij de specifieke aandoeningen? Na het volgen van de opleiding Voeding en de Huid weet je wat de impact is van verschillende voedingsstoffen en supplementen op de algehele gezondheid van de huid en specifieke huidproblemen en kun jij jouw cliënten in de praktijk van de juiste adviezen en begeleiding voorzien. Met deze kennis en inzichten ben je in staat om indicaties als acne, rosacea, huidveroudering, hyperpigmentatie en ontstekingsaandoeningen nog doeltreffender te behandelen.

De opleiding acne gaat per 1 november 2023 van start. Je kunt je wel al voor de opleiding inschrijven. Ook met het STAP-budget.

Wil je de opleiding gratis volgen met het STAP-budget? Schrijf je dan zo snel mogelijk in. Dan zorgen wij dat je jouw aanmeldingsbewijs in huis hebt voor de volgende aanvraagronde op 3 juli.

INSCHRIJVEN

Alle kennis die jij nodig hebt om jouw cliënten met acne optimaal te behandelen en van gedegen en onderbouwde adviezen te voorzien over voeding en huidverzorging komen tijdens de opleiding aan bod. Onderstaande onderwerpen staan op het programma.

Acne

We starten de opleiding door volledig in te zoomen op de indicatie acne. Je ontdekt welke cellen en structuren  betrokken zijn bij acne en wat de nieuwste inzichten zijn met betrekking tot de pathofysiologie. Je leert de complexiteit van deze ontstekingsaandoening beter te begrijpen en leert welke rol hormonen en het microbioom spelen.
De impact van voeding op de ernst van acne blijkt behoorlijk groot. Tijdens de opleiding leer je welke voeding acne kan verergeren en welke voeding en suppletie ondersteunend kan werken om acneklachten te verminderen.

Binnen dit onderdeel staan we stil bij de invloed van o.a.:

 • Androgenen
 • Insuline
 • Suikers
 • Zuivel
 • Vlees
 • Chocolade
 • Vitamine D
 • Omega-3 en omega-6 vetzuren

Ook vertellen we je in welke gevallen je het beste kunt doorverwijzen naar een expert op het gebied van voeding en wat de verschillende experts, zoals een diëtist, darmtherapeut of orthomoleculair therapeut voor jouw cliënten kunnen betekenen.

Eén van de meest effectieve manieren om acne onder controle te krijgen is door het gebruik van de juiste huidverzorging. Je leert welke ingrediënten bij cliënten met acne onmisbaar zijn en wat hun werking is. Ook staan we stil bij de formulering van verschillende producten en ingrediënten.
In de praktijk wordt vaak een dieptereiniging ingezet om acne te behandelen. Maar wat is precies het effect van deze behandeling op de huid? En is deze behandelmethode goed onderbouwd? We vertellen je er alles over en staan stil bij de voor- en nadelen van een dieptereiniging.
Er zijn verschillende zuren die je kunt inzetten om actieve acne en restacne te behandelen. Maar welke zuren zijn het meest effectief? En welke effecten hebben deze zuren? Tijdens dit onderdeel leer je het werkingsmechanisme van verschillende zuren, zoals salicylzuur, amandelzuur en azelaïnezuur en ontdek je hoe je voor jouw cliënten met acne een optimaal behandelplan opstelt.
IPL en lasertherapie kunnen verschillende positieve effecten hebben bij acne. Denk aan het remmen van ontstekingen, het reduceren van bacteriën en de talgproductie en het verminderen van restacne. Je leert wat de werking is van de verschillende golflengtes en hoe je IPL en lasertherapie kunt inzetten om acneklachten te verminderen.
Aan het eind van de opleiding is het tijd om alle geleerde kennis in de praktijk te brengen. Tijdens dit laatste onderdeel ga je verschillende uitdagende casussen uitwerken. Wat doe je bijvoorbeeld als jouw cliënt medicatie gebruikt? Hoe zorg je dat de cliënt daadwerkelijk aan de slag gaat met jouw adviezen? En wat doe je wanneer iemand een beperkt budget heeft? Allemaal herkenbare situaties waar je in de praktijk mee leert om te gaan. Na dit onderdeel ben je in staat een volwaardig behandelplan op maat op te stellen voor cliënten met milde tot ernstige acneklachten.

Voeding en de Huid

Module I

We vertellen je op welke manieren voeding de gezondheid van de huid kan beïnvloeden en hoe groot de impact van voeding op de huid is. Ook kijken we naar de wetenschappelijke onderbouwing van de connectie tussen voeding, de darmen en de huid.
Wellicht ben je bekend met deze termen of heb je ze weleens voorbij zien komen. In de opleiding leer je wat het verschil is tussen macro- en micronutriënten en welke de huid kunnen beïnvloeden. Nutriënten/voedingsstoffen die aan bod komen zijn:

 • Eiwitten
 • Koolhydraten
 • Vetten
 • Vitamines
 • Mineralen
 • Spoorelementen

Nadat je bekend bent met deze essentiële voedingsstoffen leggen we je uit welke voedingsstoffen de huid nodig heeft om goed te kunnen functioneren en wat de verschillende nutriënten precies in de huid doen. Tot slot staan we ook stil bij voedingsstoffen die een gezonde huid mogelijk in de weg kunnen staan.

De vraag naar een effectieve aanpak bij huidveroudering vanuit cliënten is groot. Inmiddels is wetenschappelijk bewezen dat voeding een belangrijke rol speelt bij huidveroudering. In de opleiding leer je hoe intrinsieke en extrinsieke factoren huidveroudering beïnvloeden en hoe groot de rol van voeding daarbij is. Ook vertellen we je welke nutriënten en processen huidveroudering kunnen beperken en welke huidveroudering juist bevorderen.

Processen en nutriënten die o.a. aan bod komen zijn:

 • Glycatie (suiker)
 • Oxidatie (vrije radicalen)
 • Inflammatie
 • Collageen
 • Hyaluronzuur
 • Co-enzym Q10
 • Vitamine A, B, C, D en E
 • Selenium, zink, koper, silicium
 • Carotenoïden
 • Polyfenolen
 • Omega-3 en omega-6 vetzuren
Wist je dat onderzoek laat zien dat er een relatie is tussen voeding en het ontstaan van huidkanker? Voeding kun je preventief inzetten om de huid te beschermen tegen schadelijke invloeden van UV-straling. We vertellen je er alles over.
Misschien een indicatie waar je in deze opleiding niet direct aan dacht? Dat is ook niet zo gek. Er zijn weinig studies die de rol van voeding op deze specifieke indicatie hebben onderzocht. De directe impact van voeding op hyperpigmentatie weten we daarom nog niet. Wat wel weten is dat inflammatie en UV-licht bij hyperpigmentatie een cruciale rol spelen. Dit zijn factoren die we met voeding positief kunnen beïnvloeden. In dit onderdeel leggen we je uit hoe dat zit.
Suppletie wordt binnen de huidzorg steeds populairder en ook frequent ingezet naast behandelingen. Maar is dat ook terecht? Je leert welke invloed voedingssupplementen op de huid en de verschillende indicaties hebben en waar je als huidprofessional op moet letten bij suppletie. Zijn voedingssupplementen echt onmisbaar voor een gezonde huid?
Inmiddels weten we dat de impact van topicale huidverzorging op de huid groot is. Maar hoe groot is de impact van voeding als we het vergelijken met topicale producten? Hebben we huidverzorging bij een gezond voedingspatroon nog wel nodig? Of is huidverzorging onmisbaar? We vertellen je er alles over.
Aan het eind van Module I weet je hoe groot de impact van voeding is op de algehele gezondheid van de huid en hoe je indicaties als huidveroudering, huidkanker en hyperpigmentatie kunt beperken en verbeteren met voeding en suppletie. Je leert welke voedingsadviezen jij als huidprofessional zelf kunt geven. Ook leer je in welke gevallen je het beste kunt doorverwijzen en wat de verschillen zijn tussen de verschillende deskundigen, zoals diëtisten, darmtherapeuten, orthomoleculaire therapeuten en voedingsdeskundigen.

Module II

Alle kennis die jij nodig hebt om jouw cliënten van gedegen en onderbouwde adviezen te voorzien komt tijdens de opleiding aan bod. Onderstaande onderwerpen staan op het programma. De eerste twee basisonderdelen kun je overslaan indien je Module I hebt gevolgd.

We vertellen je op welke manieren voeding de gezondheid van de huid kan beïnvloeden en hoe groot de impact van voeding op de huid is. Ook kijken we naar de wetenschappelijke onderbouwing van de connectie tussen voeding, de darmen en de huid.
Wellicht ben je bekend met deze termen of heb je ze weleens voorbij zien komen. In de opleiding leer je wat het verschil is tussen macro- en micronutriënten en welke de huid kunnen beïnvloeden. Nutriënten/voedingsstoffen die aan bod komen zijn:

 • Eiwitten
 • Koolhydraten
 • Vetten
 • Vitamines
 • Mineralen
 • Spoorelementen

Nadat je bekend bent met deze essentiële voedingsstoffen leggen we je uit welke voedingsstoffen de huid nodig heeft om goed te kunnen functioneren en wat de verschillende nutriënten precies in de huid doen. Tot slot staan we ook stil bij voedingsstoffen die een gezonde huid mogelijk in de weg kunnen staan.

Het microbioom van onze darmen beïnvloed onze huid. Maar hoe werkt dat precies? In dit onderdeel vertellen we je wat er in ons lichaam gebeurt wanneer de darmgezondheid niet optimaal is. Eén van de gevolgen is inflammatie, oftewel een ontstekingsreactie, iets wat een cruciale rol speelt bij ontstekingsaandoeningen zoals acne, rosacea, eczeem en psoriasis. Je leert welke voedingsstoffen en eetgewoonten de darmen zowel positief als negatief kunnen beïnvloeden en wat de rol is van pre- en probiotica.
Acne is misschien wel één van de meest besproken indicaties als het om de connectie tussen voeding en de huid gaat. En dat is niet voor niets. Want de impact van voeding op het ontstaan en de ernst van acne lijkt groot. In deze opleiding ontdek je de laatste stand van zaken binnen wetenschappelijk onderzoek naar voeding en acne en vertellen we je welke lessen we kunnen trekken uit praktijkervaringen. Binnen dit onderdeel staan we stil bij de invloed van o.a.:

 • Androgenen
 • Insuline
 • Suikers
 • Zuivel
 • Chocola
 • Vlees
 • Vitamine D
 • Omega-3 en omega-6 vetzuren
Rosacea is als chronische inflammatoire indicatie moeilijk om te behandelen. Onderzoeken laten meer en meer zien dat de juiste voeding ons daarbij kan helpen. We leggen je uit welke voedingsstoffen bij rosacea een rol lijken te spelen en hoe ze verschillende klachten als erytheem en pustels kunnen verergeren.
Er zijn steeds meer wetenschappelijke onderzoeken die de impact van voeding op ontstekingsaandoeningen zoals eczeem en psoriasis onderstrepen. In dit onderdeel leer je wat de invloed van voeding op ontstekingsaandoeningen is en welke voedingsstoffen hier specifiek een rol bij spelen.
Suppletie wordt binnen de huidzorg steeds populairder en ook frequent ingezet naast behandelingen. Maar is dat ook terecht? Je leert welke invloed voedingssupplementen op acne, rosacea, eczeem en psoriasis hebben en waar je als huidprofessional op moet letten bij suppletie. Zijn voedingssupplementen echt onmisbaar voor een gezonde huid?
Inmiddels weten we dat de impact van topicale huidverzorging op de huid groot is. Maar hoe groot is de impact van voeding als we het vergelijken met topicale producten? Hebben we huidverzorging bij een gezond voedingspatroon nog wel nodig? Of is huidverzorging onmisbaar? We vertellen je er alles over.
Aan het eind van Module II weet je hoe groot de impact van voeding is op ontstekingsaandoeningen en hoe je indicaties als acne, rosacea, eczeem en psoriasis kunt beperken en verbeteren met voeding en suppletie. Je leert welke voedingsadviezen jij als huidprofessional zelf kunt geven. Ook leer je in welke gevallen je het beste kunt doorverwijzen en wat de verschillen zijn tussen de verschillende deskundigen, zoals diëtisten, darmtherapeuten, orthomoleculaire therapeuten en voedingsdeskundigen.

Studiemateriaal

De handleiding en het studiemateriaal vind je terug in de online leeromgeving van de opleiding.

Afronding opleiding

De online opleiding wordt afgerond met een digitale toets. Hierbij is ook gelegenheid tot herkansing. Nadat je de toets voldoende hebt afgerond krijg je toegang tot het evaluatieformulier en het certificaat van deelname.

Wat maakt deze opleiding uniek?

Als expertisecentrum vinden we het erg belangrijk dat onze cursussen en opleidingen aansluiten bij jouw behoeften. Daarom ben je bij ons altijd verzekerd van de volgende kwaliteiten:

 • Wetenschappelijke inzichten – De theorie is gebaseerd op de laatste stand van zaken uit de literatuur
 • Koppeling naar de praktijk – Bij alles wat we doen maken we een koppeling naar de praktijk
 • Interactieve werkvormen – Wisselende opdrachten en werkvormen zorgen voor de juiste interactie
 • Transparant & onafhankelijk – De cursus is volledig onafhankelijk van de industrie opgezet
 • Jij staat centraal – Je kunt bij ons terecht voor al jouw leervragen
Inschrijven

De voordelen van een online opleiding

Het voordeel van deze online opleiding is dat je hem op elk gewenst moment kunt volgen, pauzeren of nog een keer doorlopen. Dit kan zowel op je laptop, smartphone als tablet. Kortom: jij bepaalt zelf waar, hoe en wanneer je deze flexibele opleiding volgt!

Na de inschrijving ontvang je op werkdagen binnen 24 uur jouw persoonlijke inloggegevens zodat je aan de slag kunt. Nadat je de inloggegevens hebt ontvangen is de cursus voor jou toegankelijk. De cursus blijft 1 jaar beschikbaar. Zorg er daarom voor dat je de cursus binnen 1 jaar hebt afgerond.

Maak je gebruik van de STAP-subsidie?

Dan ontvang je de inloggegevens begin november. Om gebruik te maken van de STAP-subsidie dien je rekening te houden met een vastgestelde beginperiode en einddatum. Hieronder vindt je per STAP-ronde welke dat zijn:

 • 3 juli 2023: Starten tussen 1 en 30 november 2023, de cursus dient uiterlijk 31 maart 2024 volledig afgerond te zijn.
 • 4 september 2023: Starten tussen 1 november 2023 en 31 januari 2024, de cursus dient uiterlijk 31 mei 2024 volledig afgerond te zijn.
 • 1 november 2023: Starten tussen 29 november 2023 en 31 maart 2024, de cursus dient 31 juli 2024 volledig afgerond te zijn.

Heb je inhoudelijke vragen die niet in de opleiding aan bod komen? Geen zorgen, dan kun je per mail bij ons terecht zodat we je verder kunnen helpen.

Inschrijven

Voor wie is de opleiding bedoeld?

Wil jij jezelf als huidprofessional verder verdiepen de impact van voeding, huidverzorging en behandelingen bij acne? Of heb je al veel kennis op het gebied van acne en wil je kritisch kijken naar de laatste ontwikkelingen? Dan is deze opleiding perfect voor jou! Zowel ervaren huidprofessionals als beginnende huidprofessionals en studenten zijn van harte welkom bij onze cursussen en opleidingen.

Staat jouw beroep niet in onderstaand overzicht? Neem dan contact met ons op. Dan kunnen we samen kijken naar de mogelijkheden.

Doelgroepen
Huidtherapeuten
Schoonheidsspecialisten
Diëtisten en voedingsdeskundigen
Physician Assistants
Cosmetisch artsen
Dermatologen
Studenten
Inschrijven

Studiebelasting

De online opleiding kent een studiebelasting van ongeveer 45 uur. Doordat je de opleiding overal en op elk gewenst moment kunt volgen is de studiebelasting volledig flexibel in te delen.

Inschrijven

Accreditatie

De opleiding Voeding en de Huid is door Stichting ADAP en het SKIN register geaccrediteerd met 28 punten. De opleiding acne wordt in november of december geaccrediteerd.

Inschrijven

Kosten

De kosten voor de opleiding bedragen €1000,-. Deze kosten zijn inclusief scholingsmateriaal, toetsing, certificaat en administratiekosten.

STAP-budget

Indien je de opleiding wilt bekostigen met de STAP-subsidie, dan kun je dit in het inschrijfformulier aangeven. Na de inschrijving ontvang je van ons het STAP-aanmeldingsbewijs zodat je de subsidie kunt aanvragen. Na toekenning van de subsidie vindt de betaling plaats door het UWV. Dit zal worden geregeld door HUYD.

Als expertisecentrum staan wij geregistreerd bij het CRKBO waardoor je geen BTW betaalt.

De annuleringsvoorwaarden kun je terugvinden in onze algemene voorwaarden.

Inschrijven

Maak gebruik van het STAP-budget

Wil je deze opleiding volgen en gebruik maken van het STAP-budget? Dat kan! Vul hiervoor het inschrijfformulier in en geef daarbij aan dat je gebruik wilt maken van het STAP-budget. Je ontvangt van ons een STAP-aanmeldingsbewijs. Hiermee kun je zelf de STAP-subsidie aanvragen. Meer informatie over het aanvragen van de STAP-subsidie vindt je hier. Bij vragen over het aanvragen van de STAP-subsidie kun je terecht bij het UWV.

Uiterlijk 4 weken nadat je STAP-subsidie hebt aangevraagd krijg je bericht of de subsidie is toegewezen. Als dit het geval is zal de betaling van de cursus of opleiding plaatsvinden door het UWV. Dit wordt door HUYD geregeld.

Start- en einddatum

Om gebruik te maken van de STAP-subsidie dien je rekening te houden met een vastgestelde beginperiode en einddatum. Hieronder vindt je per STAP-ronde welke dat zijn:

 • 3 juli 2023: Starten tussen 1 en 30 november 2023, de cursus dient uiterlijk 31 maart 2024 volledig afgerond te zijn.
 • 4 september 2023: Starten tussen 1 november 2023 en 31 januari 2024, de cursus dient uiterlijk 31 mei 2024 volledig afgerond te zijn.
 • 1 november 2023: Starten tussen 29 november 2023 en 31 maart 2024, de cursus dient 31 juli 2024 volledig afgerond te zijn.

Is het niet gelukt om STAP-subsidie te krijgen?

Geen zorgen, dan zit je nergens aan vast. Je kunt het de volgende ronde nog een keer proberen. Als je een mail stuurt naar info@huydexpertise.nl dan stemmen we dit verder met je af.

DOCENTEN

KIM VAN DER MEER
KIM VAN DER MEERDOCENT
Ik help jou als cursist om jezelf verder te ontwikkelen en het beste uit jezelf te halen, zodat je nog beter wordt in wat je doet.
ROOS VISSER
ROOS VISSERDOCENT
Mijn doel is om je continu aan het denken zetten. Door met je in gesprek te gaan & de juiste vragen te stellen help ik jou je grenzen te verleggen.