Project Description

ACNE EN HUIDVERZORGING

Door van binnenuit aan de huid te werken met voeding en van buitenaf met de juiste behandelingen en huidverzorging kun je cliënten met acne een optimaal behandeltraject aanbieden. Om voedingsadviezen, huidverzorging en behandelingen optimaal in te kunnen zetten volg je de online opleiding acne en de online opleiding voeding en de huid.

Acne

Tijdens deze online opleiding ontdek je de nieuwste inzichten over de pathofysiologie van acne. Je leert de complexiteit van deze ontstekingsaandoening beter te begrijpen en ontdekt welke rol hormonen en het microbioom spelen. Inmiddels weten we ook dat het voedingspatroon een grote invloed heeft op de ernst van acne. In deze opleiding leer je daarom welke voedingsmiddelen acne kunnen verergeren en welke voeding en suppletie klachten kunnen verminderen. Ook staan we stil bij de invloed van huidverzorging en leer je welke ingrediënten onmisbaar zijn om acne onder controle te krijgen. Tot slot vertellen we je wat de werking en effectiviteit is van verschillende behandelingen, zoals een dieptereiniging, chemische peelings en IPL en lasertherapie.

Producten en ingrediënten

De vraag die in deze opleiding centraal staat is: welke ingrediënten zijn bewezen effectief en wat kunnen ze op celniveau voor de huid doen? We leggen je natuurlijk ook uit hoe het zit met hun formulering. Welke ingrediënten kunnen nou daadwerkelijk de huid in komen en hoe doen ze dat? Wat maakt de ene Vitamine C in een product anders dan de andere Vitamine C? Werkelijk alle interessante feiten en fabels komen aan bod. Zodra jij jezelf deze kennis helemaal eigen hebt gemaakt kun je jouw productadvies veel beter onderbouwen. Na de opleiding kun je cliënten met huidveroudering, hyperpigmentatie, rosacea, acne en een verminderde huidconditie de juiste producten adviseren waardoor je deze indicaties optimaal kunt behandelen in de praktijk.

De opleiding acne gaat per 1 november 2023 van start. Je kunt je wel al voor de opleiding inschrijven. Ook met het STAP-budget.

Wil je de opleiding gratis volgen met het STAP-budget? Schrijf je dan zo snel mogelijk in. Dan zorgen wij dat je jouw aanmeldingsbewijs in huis hebt voor de volgende aanvraagronde op 3 juli.

INSCHRIJVEN

Alle kennis die jij nodig hebt om jouw cliënten met acne optimaal te behandelen en van gedegen en onderbouwde adviezen te voorzien over voeding en huidverzorging komen tijdens de opleiding aan bod. Onderstaande onderwerpen staan op het programma.

Acne

We starten de opleiding door volledig in te zoomen op de indicatie acne. Je ontdekt welke cellen en structuren  betrokken zijn bij acne en wat de nieuwste inzichten zijn met betrekking tot de pathofysiologie. Je leert de complexiteit van deze ontstekingsaandoening beter te begrijpen en leert welke rol hormonen en het microbioom spelen.
De impact van voeding op de ernst van acne blijkt behoorlijk groot. Tijdens de opleiding leer je welke voeding acne kan verergeren en welke voeding en suppletie ondersteunend kan werken om acneklachten te verminderen.

Binnen dit onderdeel staan we stil bij de invloed van o.a.:

 • Androgenen
 • Insuline
 • Suikers
 • Zuivel
 • Vlees
 • Chocolade
 • Vitamine D
 • Omega-3 en omega-6 vetzuren

Ook vertellen we je in welke gevallen je het beste kunt doorverwijzen naar een expert op het gebied van voeding en wat de verschillende experts, zoals een diëtist, darmtherapeut of orthomoleculair therapeut voor jouw cliënten kunnen betekenen.

Eén van de meest effectieve manieren om acne onder controle te krijgen is door het gebruik van de juiste huidverzorging. Je leert welke ingrediënten bij cliënten met acne onmisbaar zijn en wat hun werking is. Ook staan we stil bij de formulering van verschillende producten en ingrediënten.
In de praktijk wordt vaak een dieptereiniging ingezet om acne te behandelen. Maar wat is precies het effect van deze behandeling op de huid? En is deze behandelmethode goed onderbouwd? We vertellen je er alles over en staan stil bij de voor- en nadelen van een dieptereiniging.
Er zijn verschillende zuren die je kunt inzetten om actieve acne en restacne te behandelen. Maar welke zuren zijn het meest effectief? En welke effecten hebben deze zuren? Tijdens dit onderdeel leer je het werkingsmechanisme van verschillende zuren, zoals salicylzuur, amandelzuur en azelaïnezuur en ontdek je hoe je voor jouw cliënten met acne een optimaal behandelplan opstelt.
IPL en lasertherapie kunnen verschillende positieve effecten hebben bij acne. Denk aan het remmen van ontstekingen, het reduceren van bacteriën en de talgproductie en het verminderen van restacne. Je leert wat de werking is van de verschillende golflengtes en hoe je IPL en lasertherapie kunt inzetten om acneklachten te verminderen.
Aan het eind van de opleiding is het tijd om alle geleerde kennis in de praktijk te brengen. Tijdens dit laatste onderdeel ga je verschillende uitdagende casussen uitwerken. Wat doe je bijvoorbeeld als jouw cliënt medicatie gebruikt? Hoe zorg je dat de cliënt daadwerkelijk aan de slag gaat met jouw adviezen? En wat doe je wanneer iemand een beperkt budget heeft? Allemaal herkenbare situaties waar je in de praktijk mee leert om te gaan. Na dit onderdeel ben je in staat een volwaardig behandelplan op maat op te stellen voor cliënten met milde tot ernstige acneklachten.

Producten en Ingrediënten

Wil je weten wat een product in de huid allemaal teweeg kan brengen? Dan is kennis over de huid en onze huidbarrière een must! Wanneer je weet hoe de huid op celniveau is opgebouwd en functioneert kun je de werking en penetratie van de verschillende producten veel beter verklaren.
Je kunt nog zo’n goed ingrediënt gebruiken, maar als het niet op de plek van bestemming komt geeft een product geen resultaat. Je leert welke routes een ingrediënt kan en moet afleggen om effectief te zijn. Waar moet een ingrediënt eigenlijk in de huid terecht komen om werkzaam te zijn? En hoe kunnen we de penetratie van onze producten verbeteren? Een goed product gebruikt hiervoor de juiste stabiliserings- en aflevertechnieken. Je leert welke factoren nodig zijn voor een product om écht werkzaam te zijn.
Bij moisturizers draait het allemaal om vocht, en dan specifiek om het vochtgehalte in de huid. Wist je dat moisturizers de meest gebruikte producten zijn in de markt voor huidverzorging? Bijna iedereen gebruikt wel een moisturizer. We vertellen je op welke verschillende manieren een moisturizers kan hydrateren en wat voor rol ingrediënten als hyaluronzuur, ureum en glycerine hierin hebben. Wist je bijvoorbeeld dat wanneer een moisturizer alleen ingrediënten bevat die vocht aantrekken, dat juist voor dehydratatie kan zorgen? De combinatie van de juiste ingrediënten is de sleutel tot succes.
Vitamine A is misschien wel één van de meest besproken ingrediënten. En dat is niet voor niks. Vitamine A is simpelweg onmisbaar voor onze huid en kan ontzettend goed worden ingezet bij verschillende indicaties. Maar dat hangt wel van de variant en formulering af. Hier zitten dus veel addertjes onder het gras. Wij leren je waar je qua formulering op moet letten en wat vitamine A allemaal op celniveau kan doen.
Nog zo’n populair ingrediënt. Maar ook gelijk een lastig ingrediënt. Het ene product met vitamine C is zeker de ander niet. Wij leggen je uit hoe dat komt. Voor welke indicaties kun je vitamine C allemaal inzetten? Wellicht is zijn werking als antioxidant je bekend. Vitamine C kan daarnaast nog zoveel meer.
Vitamine E wordt al snel aan een indicatie als littekens gekoppeld, maar is dat wel terecht? Wat doet vitamine E precies in de huid? Welke effecten zou nou echt bewezen? En waarom zijn Vitamine C & E zo’n goed duo? Dat komt allemaal aan bod.
Niet iedereen is nog bekend met niacinamide. Wellicht ook door de term;-) Wat ons betreft zou iedereen de vele voordelen van niacinamide in de praktijk moeten inzetten. Waarom? Nou wist je bijvoorbeeld dat uit onderzoek blijkt dat niacinamide net zo effectief kan zijn als hydrochinon bij hyperpigmentatie? En dat het tegelijkertijd een onmisbaar ingrediënt is voor een gezonde huidbarrière? Reden genoeg om je hier helemaal in te verdiepen tijdens de opleiding!
Er zijn heel wat zuren die we kunnen gebruiken. Wat hebben deze zuren met elkaar gemeen? En wat zijn hun verschillen? Wij leren je welke specifieke kenmerken de verschillende zuren hebben en wat hun voor- en nadelen zijn. Zo heb je bijvoorbeeld de bekende groep AHA’s, maar ook de PHA’s en BA’s. Kende jij deze nieuwe groepen al? En nog belangrijker: heb jij al enig idee wat ze kunnen doen? Zuren die aan bod komen zijn o.a.: glycolzuur, melkzuur, amandelzuur, azelaïnezuur, gluconolacton en lactobionzuur. Al benieuwd naar hun werking?
Als er één groep ingrediënten is waarvan hun populariteit is toegenomen dan zijn het wel de plantaardige ingrediënten. Is dat terecht? En zijn hun effecten wel bewezen of baseren we ons puur op aannames? Er zijn zeker een aantal ingrediënten, zoals havermout, groene thee en soja, die bewezen effectief zijn bij verschillende indicaties, zoals rosacea en hyperpigmentatie. En zelfs bij huidveroudering kan deze groep (indirect) een rol spelen. Deze mogen we dus zeker niet vergeten!
Peptiden en groeifactoren klinken altijd heel indrukwekkend en ‘fancy’, maar wat zijn het eigenlijk precies? Hoe werken ze en waar moeten we rekening mee houden als we producten hebben met peptiden en groeifactoren? Er zitten nog wel wat haken en ogen aan. Alleen al om ze te herkennen op de INCI-lijst. We vertellen je er alles over.
Gelukkig wordt zonbescherming steeds vaker ingezet door onze cliënten. Maar ook voor deze producten geldt dat er veel verschillen zijn. Wat maakt de één nou anders dan de andere? Welke filters en ingrediënten worden er precies gebruikt? En hoe kunnen we ervoor zorgen dat onze cliënten de juiste zonbescherming gebruiken tijdens het behandelproces. In dit verhaal spelen ook antioxidanten een cruciale rol…
Om goed productadvies te kunnen geven is het natuurlijk essentieel dat je weet wat de verschillende ingrediënten wel en niet kunnen doen. Maar je moet ze ook weten te herkennen. En daar kan de INCI-lijst (ingrediëntenlijst) ons bij helpen. Je leert hoe je de INCI-lijst af moet lezen en wat dit zegt over de kwaliteit van een product. Staat alles eigenlijk wel op zo’n lijst? Of kunnen we hier ons niet blind op staren? Hoe dat zit leggen wij je uit.
Uiteindelijk gaat het er om dat jij alles wat je hebt geleerd tijdens deze opleiding in de praktijk kunt brengen. Wat betekent dat? Na de opleiding kun je gericht en onderbouwd advies geven aan jouw cliënten. Maar niet iedere cliënt is hetzelfde. Daarom leren we je hoe je de producten & ingrediënten in verschillende situaties kunt adviseren. Wat doe je bijvoorbeeld bij iemand met hyperpigmentatie en een vette huid? En welke ingrediënten kun je beter laten staan bij rosacea? Ook indicaties als acne, huidveroudering en een verminderde huidconditie, zoals een gevoelige en droge huid, komen uitgebreid tijdens de opleiding aan bod. Hebben we je enthousiast gemaakt? Schrijf je dan nu in!

Studiemateriaal

De handleiding en het studiemateriaal vind je terug in de online leeromgeving van de opleiding.

Afronding opleiding

De online opleiding wordt afgerond met een digitale toets. Hierbij is ook gelegenheid tot herkansing. Nadat je de toets voldoende hebt afgerond krijg je toegang tot het evaluatieformulier en het certificaat van deelname.

Wat maakt deze opleiding uniek?

Als expertisecentrum vinden we het erg belangrijk dat onze cursussen en opleidingen aansluiten bij jouw behoeften. Daarom ben je bij ons altijd verzekerd van de volgende kwaliteiten:

 • Wetenschappelijke inzichten – De theorie is gebaseerd op de laatste stand van zaken uit de literatuur
 • Koppeling naar de praktijk – Bij alles wat we doen maken we een koppeling naar de praktijk
 • Interactieve werkvormen – Wisselende opdrachten en werkvormen zorgen voor de juiste interactie
 • Transparant & onafhankelijk – De cursus is volledig onafhankelijk van de industrie opgezet
 • Jij staat centraal – Je kunt bij ons terecht voor al jouw leervragen
Inschrijven

De voordelen van een online opleiding

Het voordeel van deze online opleiding is dat je hem op elk gewenst moment kunt volgen, pauzeren of nog een keer doorlopen. Dit kan zowel op je laptop, smartphone als tablet. Kortom: jij bepaalt zelf waar, hoe en wanneer je deze flexibele opleiding volgt!

Na de inschrijving ontvang je op werkdagen binnen 24 uur jouw persoonlijke inloggegevens zodat je aan de slag kunt. Nadat je de inloggegevens hebt ontvangen is de cursus voor jou toegankelijk. De cursus blijft 1 jaar beschikbaar. Zorg er daarom voor dat je de cursus binnen 1 jaar hebt afgerond.

Maak je gebruik van de STAP-subsidie?

Dan ontvang je de inloggegevens begin november. Om gebruik te maken van de STAP-subsidie dien je rekening te houden met een vastgestelde beginperiode en einddatum. Hieronder vindt je per STAP-ronde welke dat zijn:

 • 3 juli 2023: Starten tussen 1 en 30 november 2023, de cursus dient uiterlijk 31 maart 2024 volledig afgerond te zijn.
 • 4 september 2023: Starten tussen 1 november 2023 en 31 januari 2024, de cursus dient uiterlijk 31 mei 2024 volledig afgerond te zijn.
 • 1 november 2023: Starten tussen 29 november 2023 en 31 maart 2024, de cursus dient 31 juli 2024 volledig afgerond te zijn.

Heb je inhoudelijke vragen die niet in de opleiding aan bod komen? Geen zorgen, dan kun je per mail bij ons terecht zodat we je verder kunnen helpen.

Inschrijven

Voor wie is de opleiding bedoeld?

Wil jij jezelf als huidprofessional verder verdiepen de impact van huidverzorging en behandelingen bij acne? Of heb je al veel kennis op het gebied van acne en wil je kritisch kijken naar de laatste ontwikkelingen? Dan is deze opleiding perfect voor jou! Zowel ervaren huidprofessionals als beginnende huidprofessionals en studenten zijn van harte welkom bij onze cursussen en opleidingen.

Staat jouw beroep niet in onderstaand overzicht? Neem dan contact met ons op. Dan kunnen we samen kijken naar de mogelijkheden.

Doelgroepen
Huidtherapeuten
Schoonheidsspecialisten
Diëtisten en voedingsdeskundigen
Physician Assistants
Cosmetisch artsen
Dermatologen
Studenten
Inschrijven

Studiebelasting

De online opleiding kent een studiebelasting van ongeveer 33 uur. Doordat je de opleiding overal en op elk gewenst moment kunt volgen is de studiebelasting volledig flexibel in te delen.

Inschrijven

Accreditatie

De opleiding Producten en Ingrediënten is door Stichting ADAP geaccrediteerd met 15 punten en door het SKIN-register met 18 punten. De opleiding acne wordt in november of december geaccrediteerd.

Inschrijven

Kosten

De kosten voor de opleiding bedragen €849,-. Deze kosten zijn inclusief scholingsmateriaal, toetsing, certificaat en administratiekosten.

STAP-budget

Indien je de opleiding wilt bekostigen met de STAP-subsidie, dan kun je dit in het inschrijfformulier aangeven. Na de inschrijving ontvang je van ons het STAP-aanmeldingsbewijs zodat je de subsidie kunt aanvragen. Na toekenning van de subsidie vindt de betaling plaats door het UWV. Dit zal worden geregeld door HUYD.

Als expertisecentrum staan wij geregistreerd bij het CRKBO waardoor je geen BTW betaalt.

De annuleringsvoorwaarden kun je terugvinden in onze algemene voorwaarden.

Inschrijven

Maak gebruik van het STAP-budget

Wil je deze opleiding volgen en gebruik maken van het STAP-budget? Dat kan! Vul hiervoor het inschrijfformulier in en geef daarbij aan dat je gebruik wilt maken van het STAP-budget. Je ontvangt van ons een STAP-aanmeldingsbewijs. Hiermee kun je zelf de STAP-subsidie aanvragen. Meer informatie over het aanvragen van de STAP-subsidie vindt je hier. Bij vragen over het aanvragen van de STAP-subsidie kun je terecht bij het UWV.

Uiterlijk 4 weken nadat je STAP-subsidie hebt aangevraagd krijg je bericht of de subsidie is toegewezen. Als dit het geval is zal de betaling van de cursus of opleiding plaatsvinden door het UWV. Dit wordt door HUYD geregeld.

Start- en einddatum

Om gebruik te maken van de STAP-subsidie dien je rekening te houden met een vastgestelde beginperiode en einddatum. Hieronder vindt je per STAP-ronde welke dat zijn:

 • 3 juli 2023: Starten tussen 1 en 30 november 2023, de cursus dient uiterlijk 31 maart 2024 volledig afgerond te zijn.
 • 4 september 2023: Starten tussen 1 november 2023 en 31 januari 2024, de cursus dient uiterlijk 31 mei 2024 volledig afgerond te zijn.
 • 1 november 2023: Starten tussen 29 november 2023 en 31 maart 2024, de cursus dient 31 juli 2024 volledig afgerond te zijn.

Is het niet gelukt om STAP-subsidie te krijgen?

Geen zorgen, dan zit je nergens aan vast. Je kunt het de volgende ronde nog een keer proberen. Als je een mail stuurt naar info@huydexpertise.nl dan stemmen we dit verder met je af.

DOCENTEN

KIM VAN DER MEER
KIM VAN DER MEERDOCENT
Ik help jou als cursist om jezelf verder te ontwikkelen en het beste uit jezelf te halen, zodat je nog beter wordt in wat je doet.
ROOS VISSER
ROOS VISSERDOCENT
Mijn doel is om je continu aan het denken zetten. Door met je in gesprek te gaan & de juiste vragen te stellen help ik jou je grenzen te verleggen.